Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Fest der Mehrsprachigkeit in Thessaloniki / Γιορτή της Πολυγλωσσίας στη Θεσσαλονίκη


3η Γιορτή της Πολυγλωσσίας (22-24/5/2014)
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Δημοτική Εταιρία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ) θα πραγματοποιήσει τη 3η Γιορτή της Πολυγλωσσίας στις 22, 23 και 24 Μαΐου 2015 σε χώρους του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν πολιτιστικοί και μορφωτικοί φορείς της πόλης μας, ξένα Ινστιτούτα και σωματεία, φυσικοί ομιλητές, σχολεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις κλπ.
ΤΟΠΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ: Εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.
ΩΡΑΡΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 17.00 – 22.00, ΣΑΒΒΑΤΟ 10.00 – 14.00 ΚΑΙ 17.00 – 22.00, ΚΥΡΙΑΚΗ 10.00 – 14.00 ΚΑΙ 17.00 – 22.00
Είσοδος ελεύθερη.
2η Γιορτή της Πολυγλωσσίας (30-31/5/2014 και 1/6/2014)



Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει τη 2η Γιορτή της Πολυγλωσσίας στις 30, 31 Μαΐου και 01 Ιουνίου 2014 σε χώρους του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Στις εκδηλώσεις θα πάρουν μέρος 105 φορείς και θα παρουσιάσουν 220 διαφορετικές δράσεις. Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας συμμετέχει στη 2η Γιορτή Πολυγλωσσίας με τη δράση: «DIVERSONOPOLIS: παιχνίδι μεταξύ πολιτισμών» στο Καφέ της Πολυγλωσσίας, Εργαστήρι Β, την Κυριακή 10/6/2014 από τις 12:00 έως τις 14:00.
Το DIVERSONOPOLIS είναι ένα παιχνίδι που στοχεύει στην καλλιέργεια της διαπολιτισμικής και γλωσσικής ικανότητας. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού οι συμμετέχοντες (ενήλικοι ή/και έφηβοι μαθητές της ελληνικής ως ξένης/ δεύτερης γλώσσας με διαφορετική πολιτιστική και γλωσσική προέλευση) έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν μεταξύ τους ιδέες και απόψεις, ήθη, έθιμα και καθημερινές πρακτικές από τη δική τους χώρα μιλώντας στην ελληνική γλώσσα.

Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

                        Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου 1



1η Γιορτή της Πολυγλωσσίας (7-8/6/2013)
Με φόντο την ιστορική αναζήτηση του πολύγλωσσου τοπίου της Θεσσαλονίκης πολιτιστικοί και μορφωτικοί φορείς, ξένα Ινστιτούτα και σωματεία, καθώς και ειδικοί ομιλητές 7-8 και 9 Ιουνίου στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν και θα μιλήσουν για τις γλώσσες και τους πολιτισμούς των χωρών τους. Πρόκειται για τη γιορτή της Πολυγλωσσίας η οποία προσκαλεί ουσιαστικά τους νέους και τους μεγαλύτερους πολίτες και επισκέπτες της πόλης της Θεσσαλονίκης, να ανακαλύψουν την ποικιλία και τον πολιτισμικό πλούτο των γλωσσών συμμετέχοντας σε εργαστήρια, δρώμενα, φιλικές και αυθόρμητες συζητήσεις και στρογγυλές τράπεζες με φυσικούς ομιλητές της κάθε γλώσσας.Ένα ευρύ φάσμα 130 δράσεων οργανώνεται σε 5 θεματικές ενότητες: θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκπαιδευτικά σχέδια εργασίας, γλωσσικά εργαστήρια, βιωματικές δραστηριότητες διαπολιτισμικού χαρακτήρα, παρουσιάσεις γλωσσών, ιστορικές καταγραφές και γλωσσικές διαδρομές της Θεσσαλονίκης, εργαστήρια καλλιγραφίας, επικοινωνία με προϊόντα πολιτισμού άλλων γλωσσών, εργαστήρια graffitis σε άλλες γλώσσες, δημιουργία κόμικς, εκθέσεις φωτογραφίας και εδέσματα από τοπικές κουζίνες.



φωτογραφικό υλικό από Κιχάκη Αναστασία





Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Φωτίζουμε τον ουρανό, φωτίζουμε τις ζωές μας

Φαναράκια και μπαλόνια με ήλιον, που θα μεταφέρουν ευχές, θα ταξιδέψουν στον ουρανό της Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία μίας πρωτότυπης, γεμάτης ευαισθησία δράσης, που διοργανώνει το Συμβουλευτικό Κέντρο της Μέριμνας και το Σωματείο των «Φίλων της Μέριμνας» (Παράρτημα Θεσσαλονίκης) σε συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014.
Πρόκειται για τη δράση «Φωτίζουμε τον ουρανό, φωτίζουμε τις ζωές μας», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Μαΐου 2014, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση των εφήβων, γονιών και εκπαιδευτικών στο θέμα της απώλειας (π.χ. οικείου τρόπου ζωής, ασφάλειας, στόχων, επιθυμιών, ονείρων, ανεργία γονιών, θάνατος αγαπημένου προσώπου) αναδεικνύοντας τις πηγές στήριξης και τα αποθέματα που χρειάζεται να διαθέτουν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα δύσκολα ζητήματα της ζωής.
Το Σάββατο 31 Μαΐου, η εκδήλωση θα ανοίξει με τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Προσωπικές ασπίδες μαθητών», στην Αποθήκη Γ, στο Λιμάνι. Στον ίδιο χώρο, στις 19.00 θα ακολουθήσει ομιλία της ψυχολόγου, διευθύντριας Συμβουλευτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Ντίνας Τσελεπή με θέμα: «Ενισχύοντας την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών και των εφήβων». Στο κλείσιμο της εκδήλωσης κάθε έφηβος, γονιός ή εκπαιδευτικός θα έχει τη δυνατότητα να γράψει ένα μήνυμα, μία ευχή σε όποιον ή για ό ,τι επιθυμεί και αφού το δέσει σε μπαλόνι φουσκωμένο με ήλιον, θα το αφήσει να φύγει ψηλά στον ουρανό.
Επίσης, με τη βοήθεια του Σωματείου των Φίλων της Μέριμνας όσοι πάρουν μέρος στην εκδήλωση θα αφήσουν φαναράκια στον ουρανό δίνοντας το συμβολισμό ότι φωτίζουμε τα αποθέματά μας και εν τέλει την ίδια μας τη ζωή παρά την οδύνη που προκαλούν οι απώλειες που μπορεί να βιώνουμε.
Η δράση «Φωτίζουμε τον ουρανό, φωτίζουμε τις ζωές μας» άρχισε το Φεβρουάριο σε συνεργασία με σχολεία της Θεσσαλονίκης. Μέσα από σειρά δραστηριοτήτων οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν τα αποθέματα που διαθέτουν προκειμένου να διαχειριστούν τις προκλήσεις της ζωής και να δημιουργήσουν την προσωπική τους «ασπίδα». Αποκορύφωμα της δράσης είναι η εκδήλωση στις 31 Μαΐου.

Schöne Ferien !

Schöne Ferien
1.Grundschule Neapolis, Thessaloniki
5.Klasse

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

STOP BULLYING

Μία οργάνωση κατά του bullying ενάντια στα παιδιά και τους νέους (Singapore’s Coalition Against Bullying for Children and Youth) λάνσαρε ένα πρωτότυπο φιλμάκι που μικραίνει κάθε φορά που το μοιράζεσαι.Το ασπρόμαυρο φιλμάκι δείχνει ένα αγόρι που το κοροϊδεύουν στο σχολείο. «Δε νιώθω ασφαλής πουθενά», δηλώνει με παράπονο το μικρό αγόρι. «Νιώθω ολομόναχος».Αυτό το βιντεάκι, που η αρχική εκδοχή του διαρκεί κάτι λιγότερο από 2 λεπτά, έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορούν να το μοιράζονται με share οι χρήστες του Facebook. Αφού ένας χρήστης κάνει share, ο επόμενος βλέπει μία εκδοχή που είναι κατά ένα μιλιδευτερόλεπτο (0,001 δευτερόλεπτα) μικρότερο.Τελικά, το φιλμάκι θα συρρικνωθεί μέχρι να γίνει μία μόνο εικόνα. Η ιδέα πίσω από αυτήν την καμπάνια είναι πως όσο περισσότερο μιλάμε για το bullying τόσο το εξαλείφουμε.Το μικρό αγόρι στο βιντεάκι καταφέρνει να αναδείξει με εκπληκτικό τρόπο, τον τρόμο που βιώνουν τα μικρά παιδιά και οι νέοι που υφίστανται το bullying και να ευαισθητοποιήσει, πετυχαίνοντας το στόχο του με έναν πολύ απλό, αλλά φοβερά έξυπνο τρόπο.«Δε θέλω να το μοιραστώ αυτό.Ποιο το νόημα; Κανείς δε μπορεί να βοηθήσει.Θέλω να πω πως φοβάμαι. Κι αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα; Δε μπορώ να το μοιραστώ αυτό με κανέναν».
Το όνομα της καμπάνιας είναι «Share it to end it», δηλαδή «Μοιράσου το για να το σταματήσεις». Αυτή τη στιγμή το βίντεο έχει μοιραστεί πάνω από 55.500 φορές. Εδώ φαίνεται πόσο έχει συρρικνωθεί το φιλμάκι: shareittoendit.com
πηγή:  http://tvxs.gr/news/paideia/ena-filmaki-kata-toy-bullying-mikrainei-kathe-fora-poy-moirazesai
Το bullying ή εκφοβισμός, έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και ειδικά μεταξύ των παιδιών στα σχολεία.Είναι ένα σοβαρό φαινόμενο που πολλοί προσπαθούν να εξαλείψουν αλλά χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα.Το παρακάτω βίντεο δημιουργήθηκε από την ομάδα των Ελλήνων με τίτλο «Νίκησε τον νταή χωρίς να τον αγγίξεις» και αφηγείται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που δέχονται τον σχολικό εκφοβισμό, αλλά και την επίλυσή τους χωρίς βίαιο τρόπο. Έξυπνοι τρόποι που αφηγούνται από ένα παιδί και παρουσιάζονται με ζωγραφιές δημιουργώντας σκηνές σχολικού εκφοβισμού.
Ένα βίντεο που θα έπρεπε να δουν όλα τα παιδιά, θύτες, θύματα ή απλοί μάρτυρες του συμβάντος.
Όλοι πρέπει να αντιδράμε στον σχολικό εκφοβισμό όταν τον βλέπουμε.
Δείτε το βίντεο:


3.Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης, Θεσσαλονίκη
Ε΄2

http://www.antibullying.eu/el/webform/34/i-protovoylia

„Deutschsprachige Kultur vom 19. Jahrhundert bis heute“

1ος Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός της ΠΕΚΑΓΕΠΕ “Kinder kreativ” για δημιουργία αφίσας με θέμα: „Deutschsprachige Kultur vom 19. Jahrh...